Kjære Maja – brev fra en vertsmor

Det viktigste er at det er hjerterom – les Liv Evenstads rørende brev til sin vertsdatter Maja fra Tyskland.

Maja og vertsmor 17.mai
Maja og vertsmor 17.mai

Kjære Maja,

Jeg husker dagen du kom til oss som om det var i går. Hele familien sto samlet på flyplassen, nokså spente og tenkte på at du måtte være minst like nervøs. Vi hadde snakket på mail og facebook, og vi hadde prøvd å fortelle deg om familien vår, om Tromsø og om våre forventninger til deg. Vi hadde vært tydelige på at du måtte delta i husarbeid på linje med de andre barna i huset, at vi forventet at du skulle lage middag en dag i uka og at vi ville være veldig strenge med at vi bare snakket norsk, nesten helt fra starten.

En varm omfavnelse, et vinnende smil og i løpet av noen sekunder hadde du vunnet hele familien. Og du kalte meg mamma. Det er rart å være mamma til en som kommer inn i familien som 16 åring, men som det varmer!

Vi ville så gjerne at du skulle trives i klassen og få norske venner for livet. Derfor har vi, slik vi også har praktisert med de tidligere utvekslingsbarna våre, vært veldig strenge med å snakke norsk hele tiden. Selv om nordmenn gjerne snakker engelsk så har sikkert du også erfart at det å beherske norsk språk er selve nøkkelen til å få etablert de nære relasjoner.

Vår erfaring og YFU sine råd var at du skulle bli med på aktiviteter utenom skolen for å få venner. Det er ofte lettere enn å få venner i klassen.

Men Maja, med ditt fantastiske vesen, ble du allerede første skoledag invitert med klassekamerater på kafé etter skoletid. Du satt ikke og ventet på at andre skulle kontakte deg, men tok selv initiativ og gikk bort til dem du ønsket å bli kjent med. Dette førte deg inn i flere miljøer. Du ble aktiv i Amnesty, i speideren, i nei til EU (artig at en fra Tyskland engasjerer seg der!) og ble med på filmklubb i ungdomsklubben Tvibit.

Du valgte kinesisk, fransk, engelsk litteratur, italiensk og selvsagt norsk som fag på videregående, så vi var imponert over at du klarte å skille mellom alle disse språkene. Og pga kinesisken fikk du være med på klassetur til Beijing! Du var også i Danmark med filmgruppa og i Oslo på årsmøte med Amnesty i tillegg til flere turer omkring i både Nord-Norge og resten av landet, så vi tror du fikk med deg nokså mye i løpet av året på utveksling i Tromsø!

Maja og vertsmor Liv ved fjellheisen i Tromsø
Maja og vertsmor Liv ved fjellheisen i Tromsø

Du hadde også en veldig flott kontaktperson i YFU, en trygghet både for deg og for oss.Det å være vertsfamilie kan virke skremmende. Vi valgte å bli det fordi vi selv har sendt ut flere av våre egne barn gjennom YFU sitt utvekslingsprogram, og synes vi dermed har en forpliktelse i å åpne vårt eget hus. Men det er lett å lure på om det vi kan tilby er bra nok. Hverdagen er travel med begge foreldre i jobb. Men, dette er hverdagen og det er jo nettopp den vi inviterer våre utenlandske barn inn i. Den norske familien, om den består av en eller to voksne, er bra nok i massevis. Det viktigste er at det er hjerterom.

Vi har bare gode erfaringer med våre vertsbarn så langt. Flotte, unge mennesker som er veldig åpne i forhold til hva vi kan tilby. De synes Nord-Norge har vært svært eksotisk, og har mange erfaringer i sammenligning mellom sitt lands og Norges måter å gjøre ting på som er vel så lærerikt for oss som for dem.

Kjære Maja, du har for alltid fått en stor plass i hjertet mitt. Du har allerede vært på besøk etter at utvekslingsåret var ferdig og både i påsken og til sommeren kommer du tilbake. Og det skal du bare fortsette med, min uendelig kjære tyske datter.
Stor og varm klem fra din norske mamma!

Reklame

En kommentar om “Kjære Maja – brev fra en vertsmor

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s