– Det er viktig å ha litt selvironi innabords

Susanne fra Trondheim deler sine erfaringer om å bruke fremmedspråk i sitt utvekslingsår i Chile.En ting jeg innså da jeg først ankom Chile og møtte familien min for første gang, var at 4 år med spanskundervisning ikke betyr at du kan snakke spansk. Chilenere snakker superfort og bruker utrolig mange ord som egentlig ikke finnes. De første dagene var det nesten umulig å forstå, og ikke minst å uttrykke meg, og jeg ble ekstremt flink til å nikke, smile og le når de andre lo. Nå, etter nesten tre måneder her nede, er alt selvsagt my lettere, men det har oppstått mange merkelige situasjoner på veien!

Det har ofte oppstått små, søte misforståelser, som for eksempel en gang da jeg sa til vertsfamilien at jeg måtte løpe til en venninne for å hente avokadoene mine (husker ikke hva jeg egentlig skulle hente, men det var definitivt ikke avokadoer), og en gang jeg presterte å si til vennen min at jeg var gravid, når jeg prøvde å si at jeg var flau. Slike øyeblikk er utrolig forvirrende først, men etterpå er det bare veldig komisk. Det er jo generelt viktig å ha litt selvironi innabords, uansett hvem du er, eller hvor du befinner deg, men det er kanskje spesielt viktig når du skal bli kjent med en ny kultur og et nytt språk.

Uansett hvor hardt man prøver å forstå situasjoner og tilpasse seg alt og alle, vil man i starten alltid være den som sier feil ord, gjør ting annerledes, og hele tiden stiller dumme spørsmål. Hjemme i Norge ville man kanskje fått noen rare blikk og ikke så mye mer, mens her får ikke slike ting pasere like lett. Nei, her skal det immiteres og gjentas mist 10 ganger, og gjenfortelles til alle innen en kilometers radius, som muligens ikke fikk med seg nøyaktig hvor dumt det man sa hørtes ut. Dette er selvsagt å sette det veldig på spissen, men poenget er at ettersom dette skjer så ofte som det gjør, er min erfaring at det beste er å le med, og selv følger jeg gjerne opp med noe enda dummere, eller gjør noe enda rarere, rett og slett for å gi dem enda mer å le av. Det er gøy å få andre til å le, om det så er på egen bekostning!

Dessverre kan språkforvirring også skape ubehagelige situasjoner, og tro meg, når man sier noe upassende eller dumt, og i tillegg mangler ordene du trenger for å ro deg ut av situasjonen, kan ting lett bli veldig pinlig! En gang satt jeg i bilen med min «nana» (en blanding av barnepike og hushjelp, som jobber for familien min her), og vi skulle plukke opp en mann jeg hadde møtt en gang før, men som jeg egentlig ikke hadde forstått hvem var. Så mens vi ventet spurte jeg nanaen min om nettopp dette, og jeg tolket svaret som at det var sønnen hennes vi skulle hente. Jeg husker jeg tenkte at han så en smule for gammel ut, men samtidig har jeg alltid vært elendig på sånne «gjett-hvor-gammel-jeg-er»-leker. Uansett, dum som jeg var begynte jeg å spøre om han var hennes eldste, og om hun hadde flere barn og blablabla, noe som ble veldig dumt da det viste seg at hun hadde sagt «kjæreste», ikke «sønn». Jeg lover dere, hadde jeg hatt en spade der jeg satt, ville jeg gravd meg ned og aldri kommet opp igjen.

Når slike situasjoner oppstår er det ikke like lett å «le seg ut av det», men da kan man heldigvis alltids spille «unnskyld-at-jeg-er-en-blond-taper-fra-europa-uten-sosial-intelligens»-kortet, og det da løser det seg alltid! Folk her er veldig tålmodigige og forståelsesfulle!

Dette var da litt om hvordan jeg opplever utfordringene det å lære et nytt språk har å by på, og jeg håper dette kan være til hjelp for andre som opplever det samme, og ikke minst for alle som tenker på å reise til Chile, et annet sted i Sør-Amerika, eller generelt et fremmedspråklig land. Det er krevende, men kjempegøy å lære et nytt språk, ikke minst fordi man hele tiden kjenner at det går fremover! Dette ble litt lenger enn jeg hadde tenkt, men moralen er som følger: nikk og smil, le av deg selv og for all del, ikke innled samtaler om sønner og døtre dersom du ikke er hundre prosent sikker på at du snakker til en mor.

¡Buena suerte a todos, que les vayan bien! Besitos de Susanne.

-Susanne i Chile (2015/16)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s