Fem grunner til å dra på utveksling til Polen!

Hva tenker du på når du hører ordene «eksotisk land»? Palmer, stammebefolkninger i fjerne land, uoppdagede dyrearter fra regnskogen? Vi mener at «eksotisk» begynner rett utenfor døren! Hva vet du, for eksempel, om Polen? Inga, som har vært der på utveksling, vet en god del. Les hva hun har å si om landet.

Cześć! Dzień dobry! Tjolahopp, tjolahei! (Alt ettersom)

1. Språk, språk, språk!

Da jeg ankom Polen som utvekslingselev høsten 2012, kunne jeg omtrent tre ord på polsk: dziękuję (takk), sklep (butikk) og pierogi (piroger). Som 17-åring var jeg heller ikke vant med selvstudium i noe som helst, og i hvert fall ikke språk. Jeg hadde lært engelsk og litt tysk på skolen, men dette var altså første gang jeg skulle prøve å lære et helt språk på egenhånd.

Hvis dere leser noen av blogginnleggene jeg skrev den gangen, kommer det kanskje fram at jeg innimellom holdt på å klikke av det polske språket (sitat: «herregud, hvordan klarer polakkene å holde styr på alle disse lydene?») Den frustrasjonen, sammen med irritasjonen over de 7 kasusene (hvem trenger 7, liksom) måtte jeg kjenne på lenge – jeg tror faktisk ikke det gikk over før et par måneder før jeg skulle dra hjem. Men jeg kom over den kneika også, og det var ikke før senere at jeg forsto hvor utrolig nyttig det polske språket kunne være!

Det er ikke lenge siden Europa var delt inn i øst og vest, men det som er igjen av det skillet blir stadig mindre. Polakker er faktisk den største innvandrergruppa i Norge, og derfor er det selvfølgelig behov for folk som behersker både polsk og norsk i arbeidsmarkedet! Det skal sies at jeg ikke vurderte karrieredelen av det på noen som helst måte da jeg valgte Polen, men det kan hende noen av dere 17-åringer der ute er mer opptatt av sånt enn jeg var (det skal ikke så mye til). Drar man til USA eller Tyskland lærer man seg også nyttige språk, men man blir en av veldig, veldig mange nordmenn som snakker disse språkene. Og hvis det ikke holder at jeg sier det er bra for karrieren, så kan jeg nevne at det er et killer partytriks også!! Det er få polakker jeg har møtt som kjenner nordmenn som har lært seg polsk sånn helt ut av det blå, så det er en sabla bra ice breaker, om ikke annet.

Nå er jeg 20, bor i Bergen og studerer språkvitenskap (hehe, du så ikke den komme, eller hva?) på UiB. Jeg bruker fortsatt polsk regelmessig, enten jeg snakker med venner og «familie» fra Polen, hører på polsk radio/musikk eller leser artikler og bøker på polsk. Selv om jeg ikke har bruk for polsk i jobbsammenheng (ennå), har jeg stor nytte av det på skolen. Å være kjent med et språk som har kasus, grammatiske aspekter og mange rare «vislelyder» kan være nyttig, særlig når man har lyst til å lære flere språk.

2. Mmmat

Dette punktet er kanskje litt spesielt, særlig når det er en kjærlighetserklæring til polsk mat fra en veganer. Men dette handler ikke bare om selve maten, heller. Det handler om sosialt samvær og matkultur på generell basis. For polsk mat er på mange måter ganske lik norsk husmannskost: det er mye kjøtt, poteter, fett og… ja, sånne ting.
Det som derimot er annerledes (og som egentlig vil være annerledes uansett hvor du drar) er kulturen rundt spising og matlaging: hvor, når og hvordan ting foregår.

Krokiety (sammenrullede pannekaker, panert og stekt) med spinat! Fra www.smakowyraj.blogspot.com

For det første:
Maten er kjempegod! Selvfølgelig vil jeg ikke uttale meg om kjøttmaten, men pierogi ruskie (som er piroger med potet- og løkfyll) havnet fort på lista mi over ultimate livretter, dog kanskje mer i comfort food-kategorien. I tillegg finnes for eksempel utallige supper, gryter og salater som er helt fantastiske!

For det andre:
Denne maten jeg nevnte, som var så god: Den tar aldri slutt! En ting jeg har fått høre av polakker som bor i Norge er at når man er i bryllup, så serverer de først tre retter, og så fjerner de maten?! Det er jo faktisk helt usaklig (seriøst, skjerpings). I Polen, derimot, kjører de på med rett på rett på rett, til etter at du har blitt mett (aner jeg et snev av rim her?)

Uansett. I Polen har man en helt annen kultur når det kommer til sånne sosiale sammenkomster, enten det er bryllup, bursdag eller bare et middagsselskap med venner. Som jeg sa til mora mi da hun var med for å møte min polske vertsfamilie for første gang: Slapp av, det kommer alltid mer mat!

3. Natur, historie og kultur!

Polen er en kulturnasjon med lange tradisjoner. Media gir oss noen ganger et visst bilde av Polen og polakker, og glemmer å nevne at Polen har utrolig mye å by på. Naturen er fantastisk, med vakre fjell og innsjøer, og løvtrær som blir gyldne om høsten. Befinner du deg i en storby har du tilgang til utrolig spennende museer, samt utallige teaterforestillinger, konserter, filmfestivaler og mye annet.

Visste du at Polen faktisk har en hel del nobelprisvinnere å skryte av? Wisława Szymborska (som er avbildet på toppen av bloggen min), fikk Nobels litteraturpris i 1996, Lech Wałęsa (som du kanskje har hørt uttalt som «Lekk Valesa» på norsk) fikk Nobels fredspris i 1983, og polskfødte Marie Skłodowska-Curie er faktisk den eneste personen som har vunnet Nobelprisen i to forskjellige kategorier: fysikk (1903) og kjemi (1911)! I tillegg har de en rekke Oscar-vinnere, kunstnere og akademikere som har preget Europa og verden på forskjellige måter.

Åh, den gyldne, polske høsten. Den er fin, den.
Åh, den gyldne, polske høsten. Den er fin, den.

Poenget mitt her er ikke å ramse opp alle polakker som har utrettet noe, det hadde tatt alt for lang tid. Poenget er bare at det er så mye spennende man kan gjøre i Polen! Det er et stort land med mye rart å se på, og selv om jeg har vært i alle de store byene, har jeg fortsatt masse igjen der jeg har lyst til å oppdage! Når du velger et utvekslingsår i Polen får du faktisk ikke bare se byen du blir bosatt i – du får også morsomme turer til storbyene Gdańsk, Wrocław, Warszawa, Kraków og Poznań.
Uansett – det er masse å glede seg til!

4. En real utfordring

Siden jeg nå har malt et bilde av hvor fantastisk spennende det er å være på utveksling i Polen, kan jeg like godt bruke dette punktet til å forklare at det jaggumeg kan være vrient også. Men slapp av, jeg gjør ikke dette for å skremme. For alt ordner seg til slutt.
Skolehverdagen kommer til å være totalt forvirrende i starten. Første skoledag må du pynte deg skikkelig (ja, vi snakker hvit skjorte/bluse og svart underdel, hele pakka). Hvis du klikker her og spoler til 24:55 eller noe (eller bare klikker på punkt 25 under bildet, som heter «Inga første skoledag») kan du se en snutt om hva det gikk i da jeg begynte på skolen min i Polen.

Her er et bilde fra første skoledag, tatt fra lokalavisa i Dąbrowa Górnicza (f.v. franske Eva, tyske Judith og meg i lånt "første-skoledag-kostyme") - blogginnlegget om dette kan du lese her.
Her er et bilde fra første skoledag, tatt fra lokalavisa i Dąbrowa Górnicza (f.v. franske Eva, tyske Judith og meg i lånt «første-skoledag-kostyme») – blogginnlegget om dette kan du lese her

Skolesystemet fungerer annerledes i Polen enn det gjør i Norge, men det blir nok et lite kultursjokk på den fronten uansett hvor du drar. I Polen opplevde jeg at alt var litt strengere og at fagene i større grad var basert på pugging. Det var også veldig store forskjeller i status mellom elever og lærere, i forhold til det jeg var vant til hjemme. Men alt dette her, uansett hvor skremmende det var i starten, gjorde at jeg lærte meg å tilpasse meg nye regler og vaner, og det tror jeg er lurt å ha erfart uansett hva man skal gjøre videre i livet. I tillegg var det nok bra for meg, som et bortskjemt barn av det norske skolesystemet, å bygge opp litt ordentlige studievaner og sånt (og det har hjulpet meg i ettertid også, sett bort ifra at jeg skriver dette blogginnlegget istedenfor å skrive på semesteroppgaven som skal inn om noen dager).

Alt i alt: det er bra med en real utfordring! Som mora mi sier: ta sjanse, ikke klage.

5. Venner og minner for livet!

Dette sier sikkert alle om utveksling, uansett hvor de har vært hen, men jeg sier det likevel – du kommer til å få venner og minner for livet!
Det er jo veldig typisk å si sånne ting, folk sier det hele tida, og de fleste mener det sikkert også. Men det blir faktisk ikke noe mindre spesielt av den grunn. Tenk å ha hele TO mødre å ringe på morsdagen, eller TO fedre å gratulere på farsdagen! To steder hvor du føler deg hjemme, to familier å savne, to byer/steder du kjenner innenfra og ut.
Sjekk dette her, ‘a! 17. mai-feiringa i år ble litt annerledes, for det var første gang jeg feiret med alle FIRE foreldre til stede. Det var kjempeknall! Litt kaldt, men kjempeknall.

I år fikk jeg feire 17. mai hjemme i Oslo med ALLE foreldrene mine! Hvor kult er ikke det?? Se, så fine og glade de er!!!!!!
I år fikk jeg feire 17. mai hjemme i Oslo med ALLE foreldrene mine! Hvor kult er ikke det? Se, så fine og glade de er!

Er selvfølgelig ikke bare nye familiemedlemmer man får når man er på utveksling, man får også mange nye venner! Jeg har fortsatt kontakt med noen av dem jeg gikk i klasse med på videregående i Dąbrowa Górnicza.

gjengen

Jeg kunne skrevet ned tusenvis av flere grunner til å dra til Polen, men dere får nok nøye dere med disse fem. De som er ekstra interesserte kan kikke igjennom gamle innlegg på bloggen og se om de finner noe spennende. Her er i hvert fall et innlegg med litt tips om utveksling generelt. Det kan være nyttig hvis du ikke egentlig har bestemt deg for å dra på utveksling, men kanskje lurer litt på det.

Anbefaler også å følge facebooksiden Besøk Polen for å få oppdateringer om kule ting man kan finne på i Polen! Og det er ikke lite heller!

Håper dere vil dra på utveksling, og håper noen av dere velger Polen!

Powodzenia!

– Inga i Polen (2012)

Du kan lese mer om Lyannes utvekslingsår på bloggen hennes: http://ingawpolsce.blogspot.no/

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s