Å være vertsfamilie er å få verden inn i stua!

Familien Grønning har vært vertsfamilie med YFU flere ganger. Her kan du lese deres tanker om hvordan det er å få en helt fremmed jente eller gutt inn i sitt eget hjem og få verden inn i stua!

Årets spiller

For noen år siden dro vår datter, Miriam, på utveksling til Tyskland. YFU spurte oss da om vi kunne tenke oss å ta imot en utvekslingselev i vårt hjem. Det sa vi ja til, og vi angret ikke på det. Brita var en oppvakt ung dame fra Tyskland som spilte fotball. Da fotballsesongen var over en gang i oktober, deppet hun litt. Men vi sa at hun måtte finne seg en ny fritidsaktivitet, og etter litt tenking ble det til at hun valgte håndball. Her fikk hun nye venner, og hun ble ganske god, selv om hun aldri hadde spilt det før. En dag mot slutten av året kom hun gledestrålende hjem fra treningen. ”Vet dere hva, vet dere hva?” sa hun til oss. ”Jeg fikk en premie for å være årets spiller på laget. Treneren sa at han ble litt skeptisk da han fikk høre at det kom en tysk jente på laget. Nå må jeg vel pusse opp skoletysken min, tenkte han. Men så oppdaget jeg at Brita snakket utmerket norsk og at hun var verdens hyggeligste og enkleste jente å ha med å gjøre.”

Jørund og Wouter
Jørund og Wouter

Belgisk politikk i bilen

Noen år senere fikk vi Wouter fra Belgia. Han var egentlig ferdig med skolen i hjemlandet sitt, men ville ha et friår. Wouter visste mye om historie og politikk, og så spilte han basketball. En gang i uka dro han til Trondheim for å trene og spille der. En kveld da jeg hentet ham på hurtigbåten, begynte vi å snakke sammen i bilen og å diskutere politikk. Vi snakket om det vanskelige forholdet mellom de fransktalende og flamsktalende i hjemlandet hans. Bilturen hjem tok en halvtime. Men da jeg stoppet bilen utenfor huset vårt, fortsatte vi å diskutere enda en halvtime. Da vi kom inn, var klokka blitt 1 på natta. ”Er dere gale!” utbrøt min kone til oss da hun skjønte hva vi hadde gjort.

Utvidet horisont

Å ha en utvekslingselev i huset er en velsignelse. Når vi slår på nyhetene på TV, får vi verden inn i stua. Men med en utenlandsk gutt eller jente i stua får vi verden nær på en helt annen måte. Vi har fått utvidet horisonten vår kraftig, og det er det mange andre også som har fått oppleve. Det er nok å tenke på den håndballtreneren jeg nevnte ovenfor. Vær ikke redd for å ta imot en fremmed jente eller gutt. Dere kan være med å virkeliggjøre YFUs motto: Trygg utveksling for en fredeligere verden.

Jørund og Vreni Grønning, Leksvik.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s