Språkforvirret i Tyskland

«Feierabend» – når begynner festen?

I løpet av et utvekslingsår er det fort gjort at det oppstår språklige misforståelser, spesielt før man behersker vertslandet sitt språk. Det kan blant annet føre til morsomme hendelser og øyeblikk.

Et av de ordene jeg mistolket betydningen av før jeg faktisk forsto hva betydde, var det tyske ordet «Feierabend». Vertsmoren min har en egen butikk, noe som førte til at jeg ved flere anledninger var hos henne i butikken ved stengetid. Da hun hadde pakket sammen for dagen og var klar for å dra hjem, sa hun til meg, med et smil om munnen, at nå var det «Feierabend».

hilde_flag

Dette ordet kunne altså ikke jeg, men trodde jeg tenkte logisk da jeg direkte oversatte de to ordene hver for seg «Feier» til fest, og «Abend» til kveld. Altså trodde jeg at vertsfamilien min og jeg skulle på en slags fest den kvelden.

Fordi jeg trodde jeg hadde forstått ordet, gikk jeg hele kvelden rundt og ventet på at vi skulle dra på denne festen. Da resten av vertsfamilien min var veldig avslappet og satte seg godt til rette i sofaen, tenkte jeg for meg selv at festen var blitt avlyst.

Da orden «Feierabend» nok en gang ble brukt, fikk jeg en følelse av at vi også denne gangen skulle på en fest. Først ved en senere anledning, da jeg omsider brukte ordboken til finne ut av hva ordet betydde, ble det ganske klart, at det aldri var snakk om en fest.

I stedet for fest, betyr ordet «Feierabend» noe så hverdagslig som «stengetid», eller sagt på en annen måte «Feierabend machen», som betyr å ta kvelden.

Takk til ordboka, som oppklarte hvorfor ordet «Feierabend» ikke nødvendigvis betyr at det er klart for festligheter!

– Hilde i Tyskland (2014/15)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s